Стречинг

Стречинг с Лидия

Тренировъчният план на Лидия включва не само упражнения за отлична физическа форма и гъвкавост, а и за подобряване на емоционалното състояние, отпускане, усещане за тялото и отключване на женствеността на движенията.

Разтягането подобрява гъвкавостта, мобилността и грациозността, допринася за стройна и стегната фигура с дълги, красиви мускули, и е дългосрочна инвестиция за общото ти физическо и психическо здраве.

Повечето хора се грижат за формата си с кардио и/или силови упражнения, но има и друг важен компонент в спортуването – разтягането. 

Ако искаш да развиеш и поддържаш оптимална форма, не забравяй да включиш редовен стречинг в режима си. 

Разтягането е от решаващо значение не само за спортните постижения и фигурата ти, а и за цялостното ти здраве.

Стречингът е естествен за тялото ти

Стречингът е практика за удължаване на мускули или мускулна група до пълния им потенциал. 

Разтягането всъщност е естествено, инстинктивно поведение. След като се събудят, повечето от нас ще протегнат ръце над главата си или ще разтегнат гърба си. Тялото ни естествено жадува за „разтягане“, особено след дълги периоди на седене или бездействие. Този естествен инстинкт е начинът на тялото да ни подскаже, че разтягането е полезно за нас.

Ползи от стречинга

Стречингът предлага много ползи за фигурата, спортната форма и психическото и физическо здраве. Ето някои от тях:

Помага ти да релаксираш и се бори със стреса

Просто казано, разтягането е приятно. Стречингът е отличен начин да се успокоиш след напрегнат ден и да се отпуснеш след натоварваща тренировка. Изследванията сочат, че разтягането може да понижи кръвното налягане и да подобри функцията на артериите. Редовният стречинг е естествено средство за облекчаване на тревожността и стреса и за успокояване на тялото и съзнанието.

Увеличава на гъвкавостта

Гъвкавостта на всеки от нас зависи от степента, до която е удължен отделен мускул или група. С напредване на възрастта мускулите стават по-къси и стегнати и това ни прави по-малко гъвкави, по-податливи на наранявания и дори по-ниски и с по-къси крайници. Стречинг тренировките са изключително ефективен начин за поддържане и увеличаване на мобилността на тялото. Редовната рутина за разтягане ще поддържа тялото ти гъвкаво, енергично и грациозно, и ще намали  риска от сериозни травми при тренировка и в ежедневието.

Подобрява кръвообращението

Стречингът увеличава притока на кръв към мускулите, което не само помага за подхранването им с полезни вещества, а и стимулира елиминирането на токсините и лимфата от мускулната тъкан.

Намалява болката в тялото

Работата на бюро, многото часове на крак и тежкият физически труд често водят до болка и стягане в гърба, врата, бедрата и прасците. Това, което може би не осъзнаваме е, че късите стегнати мускули нарушават естественото движение, което се изявява като болка в мускулите и сухожилията в тялото. Редовните стречинг тренировки могат да намалят и дори напълно да неутрализират болката, ще направят движенията ти по-свободни и ще те накарат да се чувстваш по-комфортно в тялото си.

Стречинг за спортисти

Стречингът може да бъде от голяма полза за всеки, който се занимава активно и професионално със спорт. Разтягането увеличава гъвкавостта, стимулира подготовката на мускула преди тренировка и възстановяването му след натоварване, и така минимизира риска от травми.

Редовният стречинг помага да поддържаш мускулите си здрави, силни и гъвкави и подобрява производителността им, като увеличава обхвата им на движение. Стречинг тренировките ще те научат кои мускули трябва да разтегнеш и как да го направиш правилно, за да извлечеш оптимални ползи от всяка тренировка.

Как и кога трябва да правя стречинг?

Препоръчват се между 3 и 4 стречинг тренировки седмично, както и преди и след всякакви тренировка. 

Защо да избереш стречинг с Лидия 

Лидия е водещ стречинг инструктор от Одеса и е част от екипа на BodySpace от март 2022 г. Спортната ѝ кариера започва с художествена гимнастика и дори е част Националния олимпийски комитет на Украйна. В Одеса има студио по стречинг, но след старта на войната напуска страната и става част от екипа на BodySpace.

Подходът на Лидия е комбинация от упражнения за физическо здраве и гъвкавост, които ни помагат да усетим и разберем тялото си. 

Тренировъчният план включва не само упражнения за добра физическа форма, а и за подобряване на емоционалното състояние, спомагат за отпускане, усещане за тялото и отключване на женствеността на движенията.

“Да давам на хората положителна енергия е едно от ключовите неща в моите класове, в които се отнасям с любов и топлина към всеки клиент”, казва Лидия.

Можеш да посетиш класовете ѝ в BodySpace във вторник и четвъртък от 19 часа и събота от 11 часа.